Tuesday, July 16, 2013

HARGA AYAM DIJANGKA STABIL

KUALA LUMPUR - Pengguna dan peniaga dijangka tidak lagi berdepan masalah harga ayam naik mendadak selepas Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani membenarkan semula pengimportan ayam dari China.

Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar, Datuk Dr. Abdul Aziz Jamaludin berkata, ayam tanpa tulang dari China itu berupaya mengurangkan persaingan antara orang ramai dengan pusat pemprosesan ayam.

Menurut beliau, kelulusan membawa masuk daging ayam yang siap diproses dalam bentuk ketul membolehkan industri pemprosesan mendapat bekalan ayam pada harga murah bagi mengeluarkan produk makanan segera seperti bebola ayam dan daging burger.

"Sehubungan itu, apabila pihak pemprosesan boleh menggunakan ayam import sebagai alternatif, pengguna tidak mempunyai masalah mendapatkan ayam bulat dengan harga berpatutan di pasaran," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Timbalan Presiden Gabungan Persatuan-persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA), Muhammad Shaani Abdullah yang khuatir jika aktiviti mengaut keuntungan oleh orang tengah akan terus berlaku sehingga berkemungkinan harga ayam bertambah tinggi selepas kebenaran import berkenaan.

Sementara itu, Ketua Pengarah Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA), Datuk Ahmad Ishak berkata, bekalan bahan mentah terutama ayam masih boleh didapati dengan harga berpatutan di sebanyak 467 pasar tani khas di seluruh negara.

Katanya, program anjuran FAMA dengan kerjasama Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani itu menawarkan pengurangan harga ayam sebanyak 70 sen seekor.

"Program ini bertujuan menangani masalah kos hidup rakyat yang semakin meningkat di samping mendidik pengguna supaya berbelanja secara berhemat.

"Antara pasar tani khas terlibat adalah pasar tani harian, pasar tani kekal dan pasar tani borong yang akan dibuka setiap hari seawal pukul 7 pagi hingga 10 malam bergantung kepada lokasi pasar berkenaan," katanya. –Utusan Online

No comments:

Post a Comment